Het wetsvoorstel voor het minimumloon in juli 2024 lijkt te sneuvelen in de eerste kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om het wettelijk minimumloon op 1 juli 2024 extra te verhogen met 1,2%. Echter, heeft de BBB aangegeven tegen het voorstel in te stemmen en is van mening dat een betere oplossing het versimpelen van het belastingsysteem zou zijn.

Wat hield het Wetsvoorstel in?

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kondigde eerder aan via een spoedwet de bijzondere stijging van het wettelijk minimumloon mogelijk te maken. Op 1 juli 2024 zou er dus een verhoging van 1,2% zijn. Het minimumloon komt hiermee op €13,43 ten opzichte van €13,27 daarvoor. Dit was nog exclusief de stijging via de reguliere indexatie.

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW trokken aan de bel. Volgens hen is het minimumloon de afgelopen jaren al zo sterk gestegen - soms wel tot meer dan 30% - dat het voor sommige (kleinere) ondernemingen nu al niet meer op te brengen is. Volgens de ondernemersorganisaties leidt het steeds extra verhogen van het wettelijk minimumloon tot onverantwoorde loonkostenstijgingen, schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Ten geruststelling ondernemersorganisaties geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De BBB heeft aangegeven tegen het wetsvoorstel te stemmen in de Eerste Kamer. De BBB, met zestien zetels, is niet de enige partij die tegen het wetsvoorstel stemt. Ook VVD, CDA, JA21, SGP en FvD stemden in de Tweede Kamer al tegen. Samen hebben deze partijen 39 van 75 zetels in de Eerste Kamer.

De bijzondere stijging van het wettelijk minimumloon is bedoeld om ‘het inkomen en de inkomenszekerheid van werknemers aan de basis van de arbeidsmarkt en van sociale minima verder te verstevigen’. Maar volgens de ondernemersorganisaties zijn er veel betere alternatieven om de koopkracht te verbeteren, zoals het verlagen van de belasting- en premiedruk in Nederland. Dan hoeven de lasten voor ondernemers niet omhoog, wordt meer werken aantrekkelijker en houden werknemers netto meer geld in hun portemonnee over. De BBB heeft in een stemverklaring ook toegelicht dat zij van mening zijn dat de beste aanpak om iets te doen aan het feit dat veel mensen te weinig geld overhouden aan het einde van de maand, het vereenvoudigen van het belastingstelsel is. Op deze manier kan ook de onzekerheid met betrekking tot toeslagen worden aangepakt.

Wil jij meldingen ontvangen wanneer wij een blog plaatsen? Volg ons dan op LinkedIn en Facebook en ontvang het laatste nieuws binnen salarisadministratie!

Bron: MKB servicedesk, NOS en de BBB