![Ziekte, verzuim of verlof Loonmeesters](https://media-01.imu.nl/storage/loonmeesters.nl/27936/verlof-verzuim-2-2560x1100.jpg)
We hebben een aantal zieke medewerkers in dienst. Nu vragen we ons af of zij ook aanspraak hebben op loonsverhoging?
Het antwoord
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de situatie en van het soort loonsverhoging. Als een medewerker het minimumloon verdient, dan moet het loon per 1 januari 2025 worden verhoogd tot het dan geldende minimumloon. Is de loondoorbetaling bij ziekte Kennisdocumenten Loondoorbetaling tijdens ziekte lager dan het voor de werknemer geldende loon, dan geldt gedurende de eerste 52 weken van de ziekte als ondergrens het minimumloon. In die situatie moet het loon dus ook worden verhoogd tot het geldende wettelijk minimumloon. Voor de volgende 52 weken ziekte geldt dat niet.
Als op de arbeidsovereenkomst een cao van toepassing is, dan gelden de algemene cao-verhogingen en andere structurele verhogingen, ook voor de medewerkers die ziek zijn. En als een werkgever de lonen van de medewerkers ieder jaar indexeert, dan zal die indexering ook aan zieke medewerkers moeten toekomen.
Als een loonsverhoging afhankelijk is van de werkzaamheden van de medewerker, dan is het mogelijk dat die niet geldt voor een langdurig zieke medewerker. Bijvoorbeeld als het gaat om het toekennen van een ervaringsjaar aan het einde van het jaar: het is dan de vraag of een (langdurig) zieke medewerker daar wel of geen aanspraak op kan maken. Gekeken moet worden of de ervaringsjaren elk jaar zonder meer worden toegekend en in het verleden ook zijn toegekend aan langdurig afwezige medewerkers. Als dat het geval is, dan heeft de zieke medewerker daar ook recht op; maar is dat niet het geval, dan kan het gerechtvaardigd zijn om een ervaringsjaar niet toe te kennen aan een langdurig zieke medewerker.
Wil jij meer weten over het nieuwe minimumloon? Bekijk onze andere blog over minimumuurloon!
Bron: Brightmine